preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2016. godinu, nalazi se u privitku.

Financijsko poslovanje

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatska enciklopedija

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1612170
Danas: 161
Eko škola

Facebook škole

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
27. siječnja obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta
Autor: ŠVELINGER KLEŠ, 27. 1. 2017.

U sklopu obilježavanja Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta, učenici osnovne škole Popovac i područne škole Kneževo, bili su vrijedni i izradili plakate na temu holokausta.

Više pročitajte u nastavku pod opširnije.


Najstrašniji dio Drugog svjetskoga rata, naravno uz atomske bombe, bilo je sustavno i plansko istrebljenje Židova u njemačkim koncentracijskim logorima.  Uobičajeni naziv za taj genocid je holokaust ili na hebrejskom jeziku (shoah - žrtva paljenjem). 1938. godine odigrao se događaj poznat kao "Kristalna noć" u kojem su tisuće Židova odvedene u koncentracijske logore, a njihova imovina je opljačkana i/ili uništena. Nakon toga Židovi su morali na odjeći nositi jasno istaknute šestokrake (Davidove) zvijezde.  Proces holokausta započeo je 1933. godine Hitlerovim dolaskom na vlast i trajao je sve do završetka Drugoga svjetskoga rata 1945. godine.

Nacisti predvođeni Adolfom Hitlerom nastojali su Židove isključiti iz javnoga života. Kako piše Anna Frank, židovska djevojčica koja je u svome Dnevniku opisala strahote holokausta, uvedeni je niz antižidovskih zakona:

“Židovi moraju nositi žutu zvijezdu, predati bicikle, ne smiju se voziti vlakovima niti automobilima, smiju kupovati samo od 15-17 sati, smiju samo u židovske frizerske salone, ne smiju biti na ulicama od 8 ujutro do 6 navečer, ne smiju u kazališta, kina i ostala mjesta za zabavu, zabranjen im je pristup bazenima, moraju ići u židovske škole…“

1941. Hitler i njegovi suradnici donijeli su odluku o "konačnom rješenju" - potpuno istrebljenje Židova svim sredstvima. Planirano je istrebljenje oko 11 milijuna Židova. Najveći i najpoznatiji koncentracijski logori su bili: Treblinka, Auschwitz , Birkenau , Bergen-Belsen, Majdanek i dr. Tijekom holokausta ubijeno je oko 6 milijuna europskih Židova.

Kako bi se suzbilo ponavljanje ili poricanje ovakvih događaja, europski su ministri obrazovanja odlučili da se u školama članicama Europske unije od 2003. godine obilježava Dan sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti. Dan sjećanja na holokaust obilježava se 27. siječnja jer je to datum oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitza.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju