preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2016. godinu, nalazi se u privitku.

Financijsko poslovanje

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK - JEDNOSTAVNA NABAVA.pdf

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatska enciklopedija

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1676392
Danas: 14
Eko škola

Facebook škole

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
14. ožujka - Dan broja pi (π)
Autor: Administrator , 14. 3. 2018.

Danas je dan jednog beskonačnog broja kojeg nazivamo broj pi.

Naši učenici sedmog razreda iz Kneževa su se zajedno s nastavnicom matematike Ivanom Pušić zaigrali i napravili plakat s prvih 350 decimala broja pi prikazanih različitim bojama.

Što je zapravo broj pi (π) i mnoge druge zanimljivosti o njemu možete saznati pod opširnije.


Broj pi je matematička konstanta koju definiramo kao omjer opsega kružnice i njezinog promjera. To je najpoznatiji broj u povijesti čovječanstva. Iz nepoznatih razloga, davne prošlosti razvila se zaluđenost znamenkama broja pi. Pa je tako poznat  još od antičkih vremena i svojim je svojstvima često bio uzrokom različitih interpretacija – čak su mu se pridavala i magična svojstva. Broj pi se uobičajeno piše kao 3.14, no u stvarnosti on ima beskonačno mnogo decimalnih znamenki koje se ne ponavljaju. Neki matematičari  proveli su čitav život pokušavajući izračunati što više znamenaka tog broja. Danas, zahvaljujući računalnoj tehnologiji izračunavanje znamenaka broja pi je olakšano te je poznato preko 2.7 trilijuna decimalnih znamenaka broja pi. Mnogi posebno vole ovaj broj pa se tako natječu u pamćenju što više znamenaka broja pi.

Evo prvih 30-tak decimala tog broja 3.14159265358979323846264338327

Još nekih zanimljivosti o broju PI:

 1. 14. ožujka svjetski je dan broja pi iz očitog razloga. U nekim zemljama najprije se piše mjesec, a potom dan, pa je danas tako 3/14. Osim toga na današnji je dan 1879. godine rođen je Albert Einstein , jedan od najvećih fizičara svih vremena.
 2. Prvi koji je odlučio proslaviti dan broja pi bio je fizičar Larry Shaw, 1988. Sa svojim je kolegama promarširao kružnom dvoranom u muzeju Exploratorium u San Franciscu, nakon čega su jeli voćne torte. Kasnijih su godina jeli i pizze, a jedino što je bilo bitno pri odabiru jela jest da je porcija okruglog oblika.
 3. Iako je poznato da pi postoji već 4000 godina i koristili su ga još Babilonci, tek je 1706. grčko slovo π odabrano kao simbol ovog broja. Učinio je to engleski matematičar William Jones.
 4. Svjetski rekord u broju zapamćenih decimala broja pi drži Lu Chao. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda on je zapamtio 67,890 znamenaka, za što mu je trebalo 24 sata i 4 minute da ih izrecitira.
 5. U prvih sto tisuća decimala broja pi najčešće se ponavlja broj jedan.
 6. Pi je iracionalan broj i nemoguće ga je prikazati kao razlomak.
 7. Prvom računalu ENIAC iz 1949. trebalo je 70 sati da otkrije prvih dvije tisuće decimalnih mjesta broja pi.
 8. Rekord otkrivanja najviše decimala broja pi drži Fabrice Bellard. On je izračunao pi do 2.7 bilijunte decimale na običnom stolnom računalu.
 9. Postoji film naziva ‘Pi’ iz 1998. Govori o usamljenom, parananoičnom matematičaru Maxu čijim životom upravljaju brojke. Njegov način života određen brojkama privuče nekolicinu likova da ga slijede. Redatelj je Darren Aronofsky.
 10. Neki ljudi vjeruju da pi sadržava odgovore na pitanja o beskonačnosti svemira.
 11. Da biste izrecitirali 6.4 milijarde decimala broja pi, trebalo bi vam 133 godine recitiranja bez pauze.
 12. U epizodi Star Treka ‘Wolf in the Fold’ Spock uništava zlo računalo tako da mu naredi da izračuna posljednju znamenku broja pi. Tako je on jedino biće koje je problem riješio racionalno, a koristeći iracionalan broj.
 13. Zbog broja pi, krug zapravo nema nula kuteva već ih ima beskonačan broj.
 14. Michael Blake je pretvorio decimalne znamenke u note te tako uglazbio broj pi. Poslušajte kako to zvuči. (https://www.youtube.com/watch?v=wK7tq7L0N8E)
 15. Postoji Klub prijatelja pi, čiji je cilj podržati, unaprijediti i slaviti duh broja pi.
 16. Jeste li znali da su 3.14 posto mornara zapravo PI-rati?
[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju