preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2016. godinu, nalazi se u privitku.

Financijsko poslovanje

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK - JEDNOSTAVNA NABAVA.pdf

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatska enciklopedija

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1675359
Danas: 63
Eko škola

Facebook škole

Digitalizacija lokalne baštine

Digitalizacija lokalne baštine

Voditelj projekta i tekst: Željko Predojević

Tehnički pripremio i grafički osmislio: Ivan Selci

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Osječko-baranjske županije

Cilj ovog projekta bio je razvijati svijest o važnosti arhiviranja dokumenata, očuvanju narodne baštine i vrednovanju zavičajne povijesti. Učenici su  prikupljali stare fotografije, kuharice, pisma i slične dokumente koji su  potom digitalizirani i kao takvi poslužit će nam za bolje shvaćanje i opisivanje našeg kulturnoga identiteta baziranog na multikulturalnosti našeg kraja. No, i vrijedan su spomen negdašnjeg trenutka i zapis vremena.

Uglavnom smo prikupili stare fotografije koje su svakako vjerodostojan odraz svoga vremena. Pomoću njih možemo opisivati i analizirati način života naše lokalne zajednice jer su na njima prikazani njezini stanovnici u svim životnim situacijama – od rođenja, preko djetinjstva, školovanja, vjenčanja do smrti. Fotografije prikazuju te najznačajnije događaje čovjekova života, no i samu svakodnevicu – od ugodnog leškarenja u nedjelju popodne u debelom hladu krošanja voćaka na vinorodnom Zlatnom brdu do običaja mještana, ali i prikaza mukotrpnog svakodnevnog rada koji je seljak morao obavljati da bi namirio svoju stoku i zbrinuo svoju obitelj.

Kako niti jedan čovjek nije otok, tako niti naši učenici nisu vezani svojim korijenima isključivo za našu lokalnu zajednicu. Etnička i subetnička struktura nam je šarolika, stoga su učenici u sklopu projekta i izrađivali svoje rodoslovno stablo upravo s ciljem da bi uvidjeli odakle sve potječu njihovi preci i da u našoj lokalnoj zajednici supostoji mnogo različitosti koje valja promatrati kao prednost i učiti na njima međuljudsku toleranciju i prihvaćanje i uvažavanje drugih kultura.

Prikupljeni i digitalizirani materijali podijeljeni su u pet osnovnih tematskih skupina što iz razloga jer smo najviše takvih fotografija prikupili, ali i zbog toga što njih smatramo ključnim za opisivanje našeg kulturnoga identiteta. Riječ je o naseljima, ruhu, radu, običajima i svakodnevici.

 

Priloženi dokumenti:
Digitalizacija lokalne bastine.pdf

preskoči na navigaciju