preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Školski obrok 3

Naš školski grb

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1759133
Danas: 90
Eko škola

Facebook škole

vijesti
Došli smo do kraja eTwinning projekta "Me, Myself & I"
Administrator / datum: 25. 6. 2021. 18:43

Tijekom nastavne godine naši su učenici sudjelovali u međunarodnom eTwinning projektu "Me, Myself & I" pod vodstvom vjeroučiteljice Sanje Kopunović Legetin, učiteljice razredne nastave Ivane Vrbek Mesić, školske knjižničarke Marijane Kuna i učitelja informatike Gorana Podunavca.

Brojne projektne aktivnosti bile su usmjerene na očuvanje i unaprjeđivanja mentalnoga zdravlja i dobrobiti pojedinaca i zajednice te usvajanja zdravih stilova života.

Jedan od rezultat projekta je e-priručnik o mentalnom zdravlju djece i mladih u kojem se nalaze i radovi naših učenika.

PRIRUČNIK NA HRVATSKOM JEZIKU

PRIRUČNIK NA ENGLESKOM JEZIKU

Iako je našim učenicima ovo bio prvi eTwinning projekt, većina je u završnom upitniku izrazila želju da opet surađuju sa svojim vršnjacima diljem Lijepe naše i šire.


[OPŠIRNIJE]Prijateljstvo kroz projekt
Sanja KOPUNOVIĆ LEGETIN / datum: 18. 6. 2021. 18:20

Tijekom nastavne godine, unutar eTwininning projekta "Me, Myself & I", povezali smo se s učiteljicom Sanjom Ošaben i četvrtim razredom "OŠ Marije i Line" iz Umaga. U ovim izvanrednim okolnostima jačali smo mentalno zdravlje, dogovarali razne aktivnosti, upoznavali jedni druge sa specifičnostima svojeg zavičaja putem Zooma, izrađivali i razmjenjivali čestitke i druge rukotvorine itd.

Jučer su nas opet iznenadili velikim (nenajavljenim) paketom punog iznenađenja: svaki učenik četvrtog razreda dobio je torbu u kojoj se nalazi neobična kasica, kemijska olovka zanimljivog izgleda, ravnalo, balon i slatkiši. Ono što nas je posebno obradovalo jesu razglednice sa znamenitostima grada Umaga te ručno oslikan kamen za svakog sudionika projekta. Zahvaljujemo našim projektnim partnerima koji su našli načina da nas opet obraduju te im želimo sretan nastavak školovanja, a učiteljici Sanji kontinuitet u raznim aktivnostima i neiscrpnim idejama s novom generacijom koja dolazi.

Učenicima su uručene zahvalnice za sudjelovanje u ovom hvalevrijednom i za trenutne okolnosti izuzetno važnom projektu. Više fotografija pogledajte OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Reciklirani Superjež i njegovi prijatelji
Marijana Kuna / datum: 9. 6. 2021. 23:00

Jedna od aktivnosti u sklopu eTwinningovog projekta Zelena knjiga bila je recikliranje starih knjiga. U suradnji s prijateljima iz Levanjske Varoši učenici šestog razreda osmislili su igrokaz Superjež. Stare otpisane knjige dobile su, zahvaljujući reciklaži i kreativnosti, novo ruho. Papirnati likovi Jež, Jabuka, Leptir, Cvijet i Sunce hrabro su stali na pozornicu i ispričali svoju poučnu priču. 


[OPŠIRNIJE]Suradnja učenika trećeg razreda iz Bakra i Popovca
ANKICA OSTOJIĆ / datum: 9. 6. 2021. 22:00

Više fotografija pogledajte OVDJE

Učenici 3. razreda iz Popovca ove godine sudjeluju u eTwinning projektima. U sklopu projekata Ljepote moje domovine i Živimo zeleno, dogovorili su suradnju s učenicima 3. razreda iz OŠ Bakar. Tako je 4. lipnja 2021. održana videokonferencija putem aplikacije ZOOM. Pod opširnije saznajte više detalja.


[OPŠIRNIJE]Otjerali smo kišu!
Marijana Kuna / datum: 1. 6. 2021. 10:50

Svibanj je bio mjesec u kojemu smo često trebali kišobran! Učenici 2. i 3. razreda su smislili kako se dobro osjećati po kišnom i tmurnom vremenu. Izradili su "Kišobran vedrine". Dok ih kišobran štiti od kišnih kapi, oni pogledom prema gore vide šarene crteže, a mogu pročitati i pjesmu "Ljeto u ravnici" Stanislava Femenića. Na ovaj su način učenici odlučili otjerati dosadnu kišu i prizvati ljepše i toplije vrijeme.

Ovom aktivnošću sudjelovali su u eTwinning projektima "Zelena knjiga" i "Živimo zeleno" gdje su uspjeli spojiti recikliranje s pjesmom o prirodi.

Kako su izrađivali kišobran pogledajte OVDJE!


[OPŠIRNIJE]Primjer dobre prakse: Naš projekt "Pet koraka do istine"
Marijana Kuna / datum: 31. 5. 2021. 12:21

Središnja organizacija za potporu eTwinningu u suradnji s hrvatskom nacionalnom organizacijom za potporu eTwinningu organizirala je od 26. do 28. svibnja 2021. online stručno usavršavanje „Kritička medijska pismenost s eTwinningom“ („Critical Digital Literacy with eTwinning“) na kojem je sudjelovalo oko 150 eTwinnera iz brojnih europskih zemalja.

Učitelj informatike Goran Podunavac predstavio je radove učenika nastalih tijekom eTwinning projekta "Pet koraka do istine". Detaljnije saznajte na mrežnoj stranici eTwinning.hr.


[OPŠIRNIJE]Dobra djela govore umjesto nas!
Sanja KOPUNOVIĆ LEGETIN / datum: 27. 5. 2021. 19:39

Učenici i djelatnici naše škole odazvali su se na još dvije različite humanitarne akcije tijekom ovog mjeseca. Na poziv Gradskog društva Crvenog križa Beli Manastir, priključili smo se akciji pod nazivom „ Jedan razred – jedan paket“ te prikupljali prehrambene namirnice za socijalno ugrožene skupine, a naročite starije osobe koje prebivaju na području grada i okolice. Druga akcija nosi naziv „Igračkom do dječjeg osmijeha KBC Rebro“, a cilj joj je prikupiti i pokloniti upakirane plišane igračke djeci koja čekaju red za liječnički pregled. Uz igračke, učenici naše škole su ispisivali poruke ohrabrenja i najljepših želja.

Zahvaljujemo kurirskoj službi DPD koja je i ovaj puta pokazala volju i želju da bude dijelom lijepe priče i dobrog djela te je odobrila besplatno prevoženje plišanih igračaka na odredište, a najveća zahvala našim učenicima, roditeljima i učiteljima bez kojih bi ove akcije ostale samo lijepa ideja o činjenju dobra. Radost koja je vladala tijekom provođenja akcija neka ostane u svim srcima koja su pridonijela barem djelomičnom olakšanju životnih prilika onih koji oskudijevaju u najosnovnijim životnim potrebama. Jedva čekamo da ono što smo srcem predano prikupljali barem na tren izmami osmijehe na lica onih koji naše darove prime.

S našim humanitarnim akcijama upoznali smo partnere u eTwinning projektu "Me, Myself & I" te ih potaknuli da sa svojim učenicima pokrenu slične aktivnosti u svojim školama.

Više fotografija pogledajte OVDJE!

Sanja Kopunović Legetin, vjeroučiteljica


[OPŠIRNIJE]Plesom do zdravlja
LIDIJA ŠTIMAC / datum: 12. 5. 2021. 10:47

Učenici 2. i 3. razreda Područne škole Kneževo sami su uvježbali koreografiju za svoje plesne točke povodom Svjetskog dana plesa (29.4.) koji je obilježen u sklopu eTwinning projekta "Me, Myself & I".

Za zdravlje svake osobe nužno je primjenjivati barem neki oblik tjelesne aktivnosti, a ples ili kretanje uz glazbu uistinu je ugodan i uspješan način da budemo zdravi, sretni i zadovoljni. 


[OPŠIRNIJE]Mediji i mentalno zdravlje
GORAN PODUNAVAC / datum: 30. 4. 2021. 09:57

U sklopu eTwinningovog projekta "Pet koraka do istina" učenici predmetne nastave obilježili su Dane medijske pismenosti. Izradili su korisne digitalne postere na temu Medijska pismenost i dezinformacije te se prisjetili savjeta kako prepoznati lažne vijesti.

Na radionici s učiteljem Goranom Podunavcom prvo su razgovarali što im najviše smeta u medijima, a zatim su pogledali nekoliko kratkih videozapisa te dobro istražili i proučili pojam digitalna demencija.

Sa svojim vršnjacima iz Drenja i Novigrada razmijenili su pomoću digitalnog alata Padlet svoja ramišljanja o utjecaju medija na društvo i utjecaju digitalne tehnologije na odnose među ljudima. Učenici su se sa šestašima iz Drenja malo zabavili i napravili svoju kolekciju bezazlenih lažnih vijesti.

Učenici iz Kneževa nakon istraživačkog rada izradili su zajedničku prezentaciju Pojam ljepote u današnjim medijima koju možete pogledati OVDJE, a više fotografija nalazi se pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]eTwinningovo stručno usavršavanje „Online Professional Development Workshop for Rural Schools 2021“
GORAN PODUNAVAC / datum: 26. 4. 2021. 19:05

Učitelj informatike Goran Podunavac sudjelovao je na eTwinningovom stručnom usavršavanju „Online Professional Development Workshop for Rural Schools 2021“ od 21. do 23. travnja 2021. godine.

Tijekom tri dana online usavršavanja nazočio je zanimljivim interaktivnima predavanjima, čuo primjere dobre prakse kolega iz europskih zemalja i SAD-a, kao i sudjelovao na radionicama. Teme predavanja bile su:

 • eTwinning and Rural Schools: Challenges and Contributions 
 • The Role of Community and Schools in Small and rural Italian schools
 • Multi -Level Classroom: Challenges and Opportunities
 • Building Learning Alliances: the impact of parental involvement on students' learning i
 • Empower the Learner through The Power of Story.

Na kraju prvog dana učitelji su imali raspravu gdje je naš učitelj u svojoj grupi s desetak kolega iz različitih europskih zemalja raspravljao o obrazovanju u ruralnim područjima. Iznosili su svoja iskustva i istaknuli prednosti i nedostatke poučavanja u ruralnim krajevima.

Tijekom stručnog usavršavanja učitelj je sudjelovao na ove tri radionice:

 • Use the UDL Lens to Empower the Learner to Become an Agent and Advocate of their Own Learning
 • From art to science - STEAM projects in school & university collaboration. eTwinning projects as a source of integration of local environment i
 • Motivating students to learn: Examples from history.

​"Sve tri radionice bile su interaktivne u kojima su učitelji izvršavali određene zadatke vezane uz navedene teme. Postavljali smo pitanja, čuli korisna iskustva predavača i dobili vjetar u leđa da i dalje nastavimo s eTwinning aktivnostima i promjenama na bolje u našim malim ruralnim školama," istaknuo je učitelj Goran nakon završetka korisnog stručnog usavršavanja i još jednog hvalevrijednog iskustva.


[OPŠIRNIJE]Učitelj Goran Podunavac predstavio na eTwinningu suradnju u Wakeletu
Marijana Kuna / datum: 22. 4. 2021. 15:40

Na webinaru iz serije „Tko pita, ne skita – digitalni alati za suradnju“ 9. travnja 2021. godine predstavljeni su digitalni alati za suradnju Padlet i Wakelet kroz primjere iz prakse u projektima na eTwinningu.

Naš učitelj informatike Goran Podunavac predstavio je kako naši učenici i učitelji u brojnim projektima uspješno koriste mogućnosti Wakeleta.


[OPŠIRNIJE]Čitanjem do mentalnog zdravlja
GORAN PODUNAVAC / datum: 19. 4. 2021. 17:18

Odgovore na pitanja mogu li nam i kako knjige pomoći u održavanju mentalnog zdravlja te koje bismo knjige prepisali kao "lijek" vremenu u kojem danas živimo, istražili su učenici 5. razreda Osnovne škole Popovac.

U suradnji sa školskom knjižničarkom Marijanom Kuna, u školskoj knjižnici priređena je izložba "ljekovite" literature povodom ovogodišnje manifestacije Noć knjige, koja je obogaćena digitalnim posterima o utjecaju čitanja na dobrobit mentalnog zdravlja izrađenim na satu Informatike. Aktivnost je također dio eTwinning projekta Me, Myself & I. Radove učenika pogledajte OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Igrokaz učenika 1. razreda: Zaposlena koka
Ivana Vrbek Mesić / datum: 12. 4. 2021. 17:10

Sredinom ožujka učenici 1.r. ugostili su ZOO u gostima. ZOO u gostima je skup programa za osnovne škole, a riječ je o virtualnom posjetu edukatora Zoološkog vrta grada Zagreba učenicima kojima zbog epidemije COVID-19 nije moguć posjet Zoološkom vrtu. Tema edukacije je bila Ptice oko nas. Kroz ovaj program učenici su utvrdili poznavanje osnovnih obilježja godišnjih doba, uočili veze između vremenskih uvjeta i života životinja. Učenici su upoznali raznolikost skupine ptica te ih je edukator Luka potaknuo na istraživanje prirode u vlastitom zavičaju, kao i na zaštitu životinja.

U sklopu eTwinning projekta Sigurnim korakom u školu 2, učenici su obilježili Svjetski dan kazališta zanimljivim igrokazom Zaposlena koka. Kroz izvannastavnu aktivnost Dramska skupina želja nam je njegovati lijepu riječ kroz pripovijedanje i kazalište. 

Više fotografija pogledajte pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Osnovna škola Popovac u elitnom društvu: Dobili smo oznaku eTwinning škole!
Administrator / datum: 22. 3. 2021. 16:46

Sa zadovoljstvom objavljujemo da je naša škola nagrađena oznakom eTwinning škole.

Oznaku smo dobili zahvaljujući brojnim eTwinning projektima koje smo proveli, a naša škola prepoznata je kao vodeća na području:

- digitalne prakse

- prakse iz e-sigurnosti

- inovativnih i kreativnih pristupa pedagogiji

- promicanja stalnog profesionalnog razvoja i obrazovanja zaposlenih

- promicanja suradnje u nastavnoj praksi među učiteljima i učenicima.

Čestitamo svim našim učenicima i djelatnicima koji su zaslužni za ovo veliko priznanje!


[OPŠIRNIJE]Članak u 24 sata o eTwinning projektu "Me, Myslef & I"
Marijana Kuna / datum: 9. 3. 2021. 18:48

U današnjem broju 24 sata objavljen je članak o učiteljima koji rade malo drugačije, a među primjerima dobre prakse istaknute su i metode rada u sklopu eTwinning projekta Me, Myself & I.

Pod opširnije saznajte što je učitelj Goran Podunavac rekao o važnosti mentalnog zdravlja i na koji način učenici pomažu sebi i drugima u ovim izazovnim vremenima pandemije koronovirusa.


[OPŠIRNIJE]Videopoziv s novostečenim eTwinning prijateljima iz Umaga
Administrator / datum: 3. 3. 2021. 13:24

Učenici četvrtog razreda „OŠ Marije i Line“ iz Umaga s učiteljicom Sanjom Ošaben te učenici naše škole s vjeroučiteljicom Sanjom Kopunović Legetin, odlučili su produbiti svoje prijateljstvo započeto razmjenom božićnih čestitki te su uputili videopoziv i jedni druge bolje upoznali.


[OPŠIRNIJE]Što sami možemo činiti za svoje mentalno zdravlje?
GORAN PODUNAVAC / datum: 3. 3. 2021. 08:28

U svakoj je situaciji, a posebno u ovoj kad nas je zadesili pandemija koronavirusa, posebno važna briga o mentalnom zdravlju. U sklopu eTwinning projekta "Me, Myself & I" naši su učenici snimili dva kratka videozapisa i poslali jasnu poruku da je mentalno zdravlje jednako važno kao i ono fizičko.


[OPŠIRNIJE]Zajednička priča u sklopu eTwinning projekta Me, Myself & I
GORAN PODUNAVAC / datum: 27. 2. 2021. 16:29

Pod mentorstvom učitelja Gorana Podunavci, učenici PŠ Kneževo Adrian Kobijak i Tena Galić okušali su se u pisanju zajedničke priče sa svojim vršnjacima u sklopu eTwinning projekta "Me, Myself & I".

Priča o 13-ogodišnjem dječaku Davidu Milleru nastala je tako da je svatko od učenika iz 23 razredna odjela napisao nekoliko rečenica u točno određeno vrijeme prema zadanom rasporedu nadovezavši se na prethodno napisano. Učenici su pisali na engleskom jeziku, a njihov uradak možete pročitati OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Dan ružičastih majica u Osnovnoj školi Popovac
Administrator / datum: 25. 2. 2021. 14:07

Posljednje srijede u veljači širom svijeta obilježava se Dan ružičastih majica, a od 2017. godine u Hrvatskoj je taj dan proglašen i Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Ideja o obilježavanju Dana ružičastih majica pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

I ove smo godine u našoj školi obilježili Dan ružičastih majica. Učenici i djelatnici u školu su došli odjeveni u ružičaste majice i zajedno poručili: "Nasilje prestaje ovdje i sada!". Naše aktivnosti su predstavljene i na eTwinning platformi. Više fotografija pogledajte u nastavku pod opširnije!


[OPŠIRNIJE]Zajedno za učenike Banije
Administrator / datum: 18. 2. 2021. 14:02

Učenici i djelatnici Osnovne škole Popovac priključili su se inicijativi „Djeca djeci – dragi mali prijatelju…“. Za učenike Osnovne škole Pokupsko priredili su 40 paketa — školski pribor, higijenske potrepštine, igračke, slatkiše te pisma i crteže podrške. Osnovna misao im je bila razveseliti primatelje dajući im do znanja da nisu sami te ih ohrabriti i pružiti im podršku.

Učenici su nam živi svjedoci koliko se radosti u čovjeku nakuplja kada pomaže drugome i kada svoje vrijeme i materijalna dobra podijeli s onima koji su u potrebi. Imali smo na umu da djeca od nas najviše uče primjerom, a sada smo svi zajedno pokazali ljubav na djelu. To smo 

Zahvaljujemo svima koji su postali dijelom ove naše predivne i ohrabrujuće priče — učenicima, roditeljima te djelatnicima škole koji su na različite načine pomogli da se krug dobrote daleko proširi. Velika hvala dostavnoj službi DPD koja je postala važna karika u našoj priči te je potpuno besplatno prevezla naše pakete do odredišta i na taj način nam uvelike olakšala čitavu organizaciju. I dok željno iščekujemo da naši prijatelji iz Pokupskog u ruke prime darove s osobitom ljubavlju i pažnjom pripremljene, želimo svima koji su sudjelovali u ovoj akciji da im se svako dobro stostruko vrati na različitim životnim područjima. Zajedno s našim projektnim partnerima u sklopu eTwinning projekta "Me, Myself & I" inspiramo jedni druge i nastavljamo širiti krug dobrote 365 dana u godini.

Više fotografija pogledajte OVDJE!


[OPŠIRNIJE]Zajedno za bolji internet
GORAN PODUNAVAC / datum: 17. 2. 2021. 13:00

Web novinari Osnovne škole Popovac su pod mentorstvom učitelja Informatike Gorana Podunavca i školske knjižničarke Marijane Kune izradili e-knjigu u kojoj su opisali aktivnosti i predstavili brojne digitalne materijale učenika na temu Zajedno za bolji internet.

Kliknite OVDJE kako biste pogledali e-knjigu Dan sigurnijeg Interneta u Osnovnoj školi Popovac.


[OPŠIRNIJE]Maškare, maškare
Marijana Kuna / datum: 16. 2. 2021. 20:38

  

Učenici 2. i 3. razreda naše škole danas su sudjelovali u videokonferenciji povodom karnevala u sklopu eTwinning projekta "Ljepote moje domovine". Maskirani u patuljke predstavili su se prijateljima diljem Lijepe naše. Fotografije pogledajte OVDJE

učiteljica Ankica Ostojić


[OPŠIRNIJE]Kuhanje "Velikog plavog obroka"
Sanja KOPUNOVIĆ LEGETIN / datum: 11. 2. 2021. 16:14

Učenici i djelatnici naše škole već godinama tradicionalno podržavaju globalni pokret "Marijini obroci" koji brine o najsiromašnijoj djeci diljem svijeta. Cilj spomenute udruge je omogućiti svakom djetetu besplatan obrok u zemljama koje trpe ekstremno siromaštvo. Najčešće je taj jedan obrok ujedno i jedini kojeg djeca blaguju na dan.

Promišljajući o glavnim odrednicama korizme: molitva, post i dobra djela, učenici trećeg razreda u Popovcu te drugog i trećeg razreda u Kneževu, odlučili su barem na tren "obući cipele" svojih vršnjaka koji post žive gotovo svakoga dana. Nakon odgledanog filma "Marijini obroci", razgovoru o novim saznanjima, podijelili su poslove i skuhali kukuruznu kašu kakvu objeduju djeca diljem svijeta i kušali ju sjedeći na podu, kako to čine i njihovi vršnjaci. Razgovarali su o svemu u čemu uživaju svakog dana (obitelj, krov nad glavom, topla kuća, hrana, piće), a njihovim vršnjacima o kojima su danas promišljali to će zauvijek ostati neostvareni san. Učenike je najviše iznenadio detalj što ta djeca, iako jako siromašna i našim očima gledano jako nesretna, često su nasmijani i čini se kao da su zadovoljniji nego oni koji rastu u obilju. Svi su se složili kako će biti zahvalniji na svemu što imaju. Provedena aktivnost je povezana s našim eTwinning projektom "My, Myself & I" u kojem suosjećanjem i konkretnim dobrim djelima ispunjavamo dušu neprolaznim vrednotama, a drugima poručujemo da je tako malo potrebno da usrećimo ljude oko nas. 

Više fotografija pogledajte OVDJE.

Sanja Kopunović Legetin, vjeroučiteljica


[OPŠIRNIJE]Upoznavanje židovske vjere i običaja
Sanja KOPUNOVIĆ LEGETIN / datum: 8. 2. 2021. 18:20

Učenici četvrtih razreda škola iz Kneževa i Popovca upoznali su se sa židovskom vjerom i običajima na satima Vjeronauka.

Sat je započeo kušanjem keksa i meda jer je to običaj prilikom prvog kročenja učenika u židovsku školu.

Radom u skupinama učenici su proučili židovsku vjeru i običaje, hranu i piće, blagdane i židovsko molitveno ruho te izrađivali židovske svitke ispisujući najpoznatiju molitvu.

Pri kraju sata su velikoj slici sinagoge pridruživali pojmove vezane uz židovstvo te slici crkve one koji su vezani uz kršćanstvo.

Bilo je zanimljivo upoznati vjerske običaje vršnjaka druge vjeroispovijesti te kroz proučavanje izgrađivati pozitivan stav prema drugima i drugačijima.

Naučeno smo predstavili školama partnerima u sklopu eTwinning projekta "Me, Myslef & I" u kojem je jedna od pet glavnih aktivnosti vezana uz poštivanje različitosti.

Više fotografija pogledajte OVDJE.

Sanja Kopunović Legetin, vjeroučiteljica


[OPŠIRNIJE]Novi eTwinning projekt "Pet koraka do istine"
Administrator / datum: 22. 1. 2021. 20:40

Drugo obrazovno razdoblje u školskoj godini 2020./2021. započeli smo novim međunarodnim eTwinning projektom "Pet koraka do istine".

Cilj projekta je unaprijediti digitalne kompetencije naših učenika, poticati ih da preuzmu odgovornost za vlastitu sigurnost s naglaskom na osnaživanju i isticanju odgovornog ponašanja i digitalnog građanstva te općenito povećati znanje i razumijevanje problema koji se pojavljuju u području sigurnosti djece na internetu, kao i poučiti ih vrednovati i kritički analizirati različite medijske sadržaje kako bi znali tumačiti poruke (njihovu vjerodostojnost, pouzdanost i istinitost) u različitim medijima i na temelju njih donositi odgovorne odluke.

Dosad se za sudjelovanje u projektu prijavilo dvadesetak škola iz Hrvatske i susjednih zemalja. Projektne aktivnosti u našoj školi s učenicima predmetne nastave provest će školska knjižničarka Marijana Kuna i učitelj informatike Goran Podunavac.

Veselimo se suradnji s drugim školama!


[OPŠIRNIJE]Zagrlimo zelene knjige
Marijana Kuna / datum: 22. 1. 2021. 19:42

   

Učenici 4. razreda naše škole, koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Mladi knjižničari, danas su imali pune ruke posla. Cijeli su tjedan pronalazili literaturu vezanu uz brigu za okoliš u školskoj knjižnici za eTwinning projekt Zelena knjiga. S obzirom da je 21. siječnja Međunarodni dan zagrljaja postavili su  izložbu koja predstavlja zagrljaj kao način brige za okoliš. Složili su se da grlimo drage nam osobe i time pokazujemo brigu za njih, a svakom brigom za okoliš grlimo prirodu. 

Uz uobičajene aktivnosti koje se provode sudjelovanjem u međunarodnom projektu "Naša mala knjižnica" naišli su na eko temu u knjizi "Tiko i Piko" finskih autora A. Havukainen i S. Toivonen. Ponovili smo ono što i sami znamo: kad bismo prepolovili sve naše loše navike vezane uz onečišćenje okoliša, učinili bismo veliku stvar.  

 

Učenici su imali za zadatak na trenutak postati eko detektivi i riješiti slučaj ugrožene prirode. Kao posljednju aktivnost moraju osmisliti strip u 4 slike i prikazati rješenje izabrane situacije. 

Učenici 5. razreda pretraživali su internet i na njihovom zajedničkom digitalnim plakatu mogu se vidjeti izreke koje su zapisale poznate i važne osobe te time pokazali da u svim područjima djelovanja postoji misao o brizi o okolišu.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan zagrljaja - 21. siječnja
Administrator / datum: 21. 1. 2021. 17:21

Učenici prvog razreda škole u Popovcu obilježili su, uslijed trenutnih okolnosti, Međunarodni dan zagrljaja na drugačiji način: na izrezanim papirnatim dlanovima su ispisali imena i događaje koji ih asociraju na riječ "zagrljaj" te ih vrpcom povezali u jedno.

O važnosti zagrljaja promišljali su i učenici razredne nastave u Kneževu tijekom sati Vjeronauka. Kroz prezentaciju su uvidjeli kako zagrljaj utječe na ljudsko zdravlje i koje vrste zagrljaja postoje, zapisali su zanimljive izreke o zagrljaju, crtali i predstavljali tako važnu gestu te smišljali riječi i rečenice koje mogu zamijeniti zagrljaj.

Učenici predmetne nastave su na satima Informatike svoja saznanja o zagrljaju proširili kroz razne kvizove i promišljali o vlastitom poimanju zagrljaja kroz anketu, koju su ispunjavali i ostali učenici iz deset europskih zemalja u sklopu našeg eTwinning projekta "Me, Myself & I".

Većina će se složiti da nam u vrijeme pandemije najviše nedostaje zagrljaj. Utješna je činjenica to što sve prolazi i ništa ne traje vječno pa tako ni ova situacija u kojoj se zagrljaji, tako važni za bliskost i zdravlje, trebaju izbjegavati. Ono što veseli je da smijemo zagrliti svoje ukućane: djecu, supružnike, roditelje, braću i sestre, ljubimce... Važno je sjetiti se zagrliti i sebe, osjećati se voljeno i sigurno jer drugima ne možemo dati ono što sami nemamo. Grlimo se punim srcem i cijelim bićem jer ne znamo što nam sljedeći životni trenutak donosi.

Neka Međunarodni dan zagrljaja bude samo podsjetnik na gestu koju trebamo činiti svakoga dana, za vlastito i dobro svojih bližnjih.


[OPŠIRNIJE]Dobrota je investicija koja nikad ne propada
Administrator / datum: 23. 12. 2020. 19:35

Kraju se primakla ova, najjednostavnije rečeno, neobična godina koja nam je svima donijela niz problema i iskušenja i postavila pred nas brojne prepreke i izazove. Odgovarali smo na njih kako smo znali i umjeli, tražili smo drugačija rješenja, usvajali neka nova znanja i vještine. Ipak, uslijed svega, nismo zaboravili ono najbitnije – činiti dobro.

U sklopu eTwinning projekta „Me, Myself & I“, učenici su napisali pisma podrške i izradili čestitke za prijateljske škole. Čestitke su razmijenjene s učenicima iz Umaga, Viškova, Strizivojne, Ivanovaca, Ivanić-Grada i Zelčina.

Kliknite OVDJE kako biste u zajedničkoj e-knjizi prijateljskih škola pročitali pedesetak pisama podrške. 


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan jabuka
Administrator / datum: 30. 11. 2020. 21:11

Kliknite OVDJE kako biste pogledali kako je obilježen Svjetski dan jabuka s učenicima 1. razreda i njihovom učiteljicom Ivanom Vrbek Mesić i školskom knjižničarkom Marijanom Kunom.


[OPŠIRNIJE]Dani Erasmusa: Jeste li znali?
Marijana Kuna / datum: 22. 11. 2020. 13:00

eTwinning ambasadorica Alenka Miljević ugostila je našeg učitelja informatike Gorana Podunavca, Petru Kokezu iz Srednje škole Bol i Petra Nikolića iz Srednje škole Metković te su u jednom pomalo drugačijem webinaru s ostatkom Hrvatske proslavili Dane Erasmusa.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan tolerancije - eTwinning projekt "Me, Myself & I"
Sanja KOPUNOVIĆ LEGETIN / datum: 19. 11. 2020. 12:30

Učenici 7. razreda Osnovne škole u Popovcu, obilježili su Međunarodni dan tolerancije. Uvodna aktivnost je bila međusobno opisivanje s dvije riječi koje počinju početničkim slovima njihova imena i prezimena. Nastavili smo čitanjem priče „U stolarskoj radionici“ nakon koje su pridavali imena učenika uz svaki alat, dali vlastiti naslov ovoj priči i izvukli pouku: kako je svaki alat odnosno čovjek važan za zajednicu. Slijedila je aktivnost „Sedmi razred u prašumi“ u kojoj su smišljali priču i svakog učenika s njegovim kvalitetama uvrstili u nju – kako bi svaki pojedinac sa svojim kvalitetama doprinio nesvakidašnjoj situaciji. Bilo je vrlo zanimljivo slušati kako doživljavaju jedni druge.

Ponovili smo svoja dosadašnja saznanja te istražili nove zanimljivosti o spolnim, dobnim, rasnim i vjerskim razlikama na svjetskoj razini. Proučili smo područja na kojima svi možemo surađivati te prihvaćati druge i drugačije i s njima. Svoja smo zapažanja izrazili kroz likovni uradak uz ispisivanje poruka o toleranciji.

Sanja Kopunović Legetin, vjeroučiteljica


[OPŠIRNIJE]13. studenoga - Svjetski dan ljubaznosti
GORAN PODUNAVAC / datum: 13. 11. 2020. 19:45

Učenici razredne nastave u Kneževu s vjeroučiteljicom Sanjom Kopunović Legetin obilježili su Svjetski dan ljubaznosti čitanjem priče "Ljubazni lav", razgovorom o ljubaznosti, traženjem ispisanih (ne)ljubaznih riječi i djela koje su razvrstavali u ukrasnu kutiju (ljubazne geste) ili u "papirka" (neljubazne geste), ispisivanjem ljubaznih riječi na balone, dramskim prikazom, osmišljavanjem i crtanjem ljubaznih gesta koje će tijekom dana učiniti te izrađivanjem "ljubaznih staklenki" u koje će ubacivati papiriće s nacrtanim ili opisanim ljubaznim gestama koje su učinili.

Učenici 5. razreda u Popovcu promišljali su, zapisivali i predstavljali ljubaznost prema ukućanima, starijima, prijateljima iz razreda, učiteljima i našem planetu. Iz kutije su izvlačili papiriće s ispisanim ljubaznim djelom koje tijekom dana trebaju učiniti. Slična aktivnost provedena je i s učenicima predmetne nastave u Kneževu, ali s naglaskom na izradu digitalnih postera i prezentacija o ljubaznosti. 

Učiteljica Anela Pejić i učenici 4. razreda složili su se kako je ljubaznost definitivno nešto čega nam svima treba više, besplatna je i dovoljna da nekom stavimo osmijeh na lice. Također, naučili su izgovoriti i napisati izraze na njemačkom jeziku kojima drugima možemo uljepšati dan. Radovi učenika izloženi su na panou.

Naši najmlađi učenici utvrdili su koje četiri čarobne riječi sva vrata otvaraju. Radeći u skupinama riječi su ukrasili kolaž tehnikom. Pred kraj sata odredili su uz pomoć učiteljice Ivane Vrbek Mesić glavne karakteristike koje zvjezdice ljubaznosti trebaju imati, a zatim je uslijedilo glasovanje. Tijesan izbor rezultirao je sa čak tri zvjezdice ljubaznosti prvog razreda.

Bilo je zanimljivo gledati i slušati sve naše učenike kako tijekom sata prepoznaju ljubaznost na djelu kroz lijepe riječi i geste, posuđivanje i dijeljenje materijala.

U ovotjednim aktivnostima našeg e-Twinning projekta “Me, Myself & I” (“Ja i sva moja lica”) sudjelovali su i ostali djelatnici noseći bedževe koje je osmislila i izradila školska knjižničarka Marijana Kuna. Podsjetili su učenike kako svaki čin ljubaznosti bez obzira koliko bio mali nosi u sebi potencijal da postane nešto veliko i mijenja svijet oko nas.

Više fotografija pogledajte OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Savršeno nesavršeni
Administrator / datum: 12. 11. 2020. 18:02

Učenici sedmih i osmih razreda sudjelovali su u online aktivnostima Festivala prava djece. Pri primitku poziva za sudjelovanje Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, školska knjižničarka je uočila ovogodišnju temu festivala: mentalno zdravlje. Tema se savršeno uklapa u naš eTwinning projekt „Me, Myself & I” ("Ja i sva moja lica").

Učenici osmog razreda su pogledali kratki film „Perfect” uz koju su odradili predložene aktivnosti. Uz prezentaciju Utjecaj medija na ideale ljepote u stvarnosti, učiteljica hrvatskoga jezika Lidija Marković je njihov stav na zadanu temu izazvala pisanjem poezije s temom (NE)SAVRŠENSTVO.

Učenici su reagirali pozitivno na film i aktivnosti jer im je tema bliska i imaju razvijenu empatiju prema prijateljima koji se osjećaju loše iz bilo kojeg razloga.

Školska knjižničarka i učitelj informatike Goran Podunavac u sedmom razredu su održali radionicu "Opasnosti koje je donio internet".

Učenici su zaključili da unatoč svim mjerama zaštite koje poduzimamo, opreza nikad dovoljno. Online okruženje, digitalna tehnologija i pravila igre na internetu stalno se mijenjaju. Prije svega svatko od nas treba uvijek biti odgovoran i dobro paziti s kim dijeli svoje podatke i kome su oni dostupni.

Na pitanje kako napraviti internet boljim mjestom, sedmaši poručuju: Najmanja stvar koju svi možemo i trebamo napraviti je poštovati druge. Uvijek se možemo uključiti u dijeljenje, kreiranje i ostale aktivnosti na internetu, ali izuzetno je važno da to radimo na pozitivan način.

Web novinari


[OPŠIRNIJE]Duh volontiranja i iskazivanja brige za sumještane
Sanja KOPUNOVIĆ LEGETIN / datum: 5. 11. 2020. 22:03

Učenici sedmog razreda iz Popovca, koji ujedno pohađaju i dodatnu nastavu iz Vjeronauka, odvojili su dio svoga vremena za dobro svojih mještana.

Pozitivno su i s veseljem reagirali na prijedlog da posjetimo socijalnu trgovinu i preslažemo prehrambene namirnice i higijenske potrepštine koje smo neki dan zatekli u trgovini kao i one koje smo u nedavnoj humanitarnoj akciji prikupili.

Ponosni smo na mlade ljude koji uče jezik ljubavi i izgrađuju duh volontiranja te se radujemo i smišljamo druge akcije kojima ćemo pomoći ljudima u potrebi i iskazati tjelesna djela milosrđa. 

Navedena aktivnost savršeno se uklopila u naš eTwinning projekt "Me, Myself & I" o mentalnom zdravlju u kojem velik značaj ima tema pomaganje drugima ("Treating others well"). 

Više fotografija pogledajte OVDJE.

Sanja Kopunović Legetin


[OPŠIRNIJE]Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja u Osnovnoj školi Popovac
Administrator / datum: 7. 10. 2020. 20:35

Ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopada, dolazi u vrijeme kada se naš svakodnevni život znatno promijenio kao rezultat pandemije COVID-19. Protekli mjeseci donijeli su mnoge izazove i očekuje se da će se potreba za mentalnim zdravljem i psihosocijalnom podrškom znatno povećati u sljedećim mjesecima i godinama.

U Osnovnoj školi Popovac održane su brojne aktivnosti s ciljem poboljšanja mentalnog zdravlja naših učenika, a to je i glavni cilj našeg ovogodišnjeg eTwinning projekta „Me, Myself & I“ („Ja i sva moja lica“). Više saznajte pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Prve projektne aktivnosti našeg eTwinning projekta
Administrator / datum: 30. 9. 2020. 18:41

Za vrijeme čekanja autobusa učenici 5. i 6. razreda iz Branjine svake srijede borave u informatičkoj učionici gdje sa školskom knjižničarkom Marijanom Kuna i učiteljem Informatike Goranom Podunavcom sudjeluju u aktivnostima vezanim uz naše brojne eTwinning projekte.

Danas su naši učenici 5. razreda naučili kako izraditi digitalni poster, a zatim su povodom nadolazećeg Dana jabuka izradili postere na tu temu. 45 minuta je prošlo u tren oka, a s rezultatima su svi i više nego zadovoljni s obzirom na to da nam je ovo tek početak.


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt Zelena knjiga
GORAN PODUNAVAC / datum: 24. 9. 2020. 17:59

Naša školska knjižničarka Marijana Kuna i njezina kolegica Ivana Ostrički (Osnovna škole kralja Tomislava, Našice) autorice su eTwinning projekta Zelena knjiga.

"Zelena knjiga je projekt kojim povezujemo knjigu i čitanje s područjem ekologije. Projektom razvijamo kulturu čitanja, potičemo kreativno i kritičko mišljenje, kreativno-stvaralačko izražavanje, praktičan rad i ekološki aktivizam učenika u zajednici. Svim je aktivnostima zajednička knjiga kao poticaj primjene ekoloških načela i osvješćivanja važnosti održivog razvoja," ističe školska knjižničarka.

Projekt je namijenjen školskim knjižničarima, učiteljima i učenicima razredne nastave, a traje od listopada 2020. do lipnja 2021. Predloženo je nekoliko područja unutar kojih učitelji samostalno biraju aktivnosti i metode rada. Planirana je izrada mrežne stranice, kao zbirke primjera dobre prakse temeljenih na ekološkim načelima. Više saznajte OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Pogled u sebe - eTwinning projekt "Me, Myself & I"
Administrator / datum: 23. 9. 2020. 08:13

Učenici 6. razreda iz Popovca i Kneževa na satu Informatike naučili su izraditi digitalni strip. 

Kako bismo nastavno gradivo povezali s eTwinning projektom "Me, Myself & I" ("Ja i sva moja lica"), zadatak je učenicima u drugom djelu sata bio izraditi digitalni strip u Pixtonu s naglaskom na njihove pozitivne osobine i jake strane.

Na kraju sata ostvareni su sljedeći ishodi:

 • C.6.1 izrađuje, objavljuje te predstavlja digitalne sadržaje s pomoću nekoga online i/ili offline programa pri čemu poštuje uvjete korištenja programom te postavke privatnosti. 
 • C.6.2 učenik se koristi online pohranom podataka i primjerenim programima kao potporom u učenju i istraživanju te suradnji. 
 • C.6.3 surađuje s drugim učenicima u stvaranju online sadržaja.

Pogledajte neke od radova pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Predstavljanje eTwinning projekta "Me, Myslef & I" u medijima
Marijana Kuna / datum: 18. 9. 2020. 18:38

Naš učitelj informatike Goran Podunavac i psihologinja Marija Jurić iz Osnovne škole Drenje predstavili su autorski eTwinning projekt "Me, Myself & I" u emisiji "Za koliko zvoni" na đakovačkom radiju. 

Pod opširnije pročitajte više o projektu na portalima.


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt "Me, Myself & I"
Administrator / datum: 3. 9. 2020. 10:15

U novu školsku godinu ulazimo s još jednim međunarodnim eTwinning projektom "Me, Myself & I" ("Ja i sva moja lica").

Projekt je nastao s ciljem promoviranja važnosti i brige za dobro mentalno zdravlje djece i mladih. Kroz projekt će se potaknuti učenike na prepoznavanje vlastitih emocionalnih stanja, kvalitetnu komunikaciju s bližnjima, suradnju i traženje podrške u vlastitoj zajednici.

Učenici će učiti o mentalnom zdravlju kroz različite aktivnosti i primijeniti trenutno iskustvo. Također, imat će priliku surađivati s učenicima iz drugih škola, čuti primjere dobre prakse i prihvatljive obrasce ponašanja koji doprinose očuvanju mentalnog zdravlja.

Projektne aktivnosti s učenicima Osnovne škole Popovac provest će psihologinja Suzana Leskovar, vjeroučiteljica Sanja Kopunović Legetin, učiteljice razredne nastave Ivana Vrbek Mesić i Ankica Ostojić, učiteljica njemačkog jezika Anela Pejić i učitelj informatike Goran Podunavac, koji je ujedno i autor projekta sa psihologinjom Marijom Jurić iz Osnovne škole Drenje.

Projektne aktivnosti bit će objavljene na TwinSpace stranici projekta "Me, Myself & I". Dosad se za sudjelovanje u projektu prijavilo više od sto škola iz deset europskih zemalja - Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Finske, Italije, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije i Turske.

Veselimo se suradnji s drugim školama!


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt Živimo zeleno / Living greenly
GORAN PODUNAVAC Ivana Vrbek Mesić / datum: 27. 8. 2020. 09:45

Školsku godinu 2020./2021. započinjemo eTwinning projektom "Živimo zeleno" (Living greenly) u kojem će učenici Osnovne škole Popovac međusobno surađivati u brojnim ekoaktivnostima vezanim uz odgovorno ponašanje prema okolišu i održivom razvoju. 

S obzirom na to da smo ekoškola s dijamantnim statusom veseli nas spoznaja da ćemo naše aktivnosti podijeliti s učenicima ostalih škola diljem Europe, kao i međusobno jedni od drugih učiti i surađivati.

Više o projektu pročitajte u nastavku.

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju