preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2016. godinu, nalazi se u privitku.

Financijsko poslovanje

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK - JEDNOSTAVNA NABAVA.pdf

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatska enciklopedija

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1675359
Danas: 63
Eko škola

Facebook škole

O projektu Kids Against Plastic Pollution

Plastika kao čudotvorni materijal, koji je zapravo omogućio moderan način života, danas ugrožava život svim živim bićima na planetu. Ako se ne osvijestimo i ne poduzmemo nešto, do 2050. godine u oceanima će biti više plastike nego riba.

Plastika se počela proizvoditi polovinom prošlog stoljeća. Tada je godišnja proizvodnja iznosila oko 2 tone, a 2015. iznosila je oko 450 tona. Stoga slobodno možemo reći da se danas utapamo u njoj. Najgori dio priče je da se više od 40% plastike koristi samo jedanput.

Cilj projekta Kids Against Plastic Pollution je edukacija, informiranje i podizanje svijesti o potrebi recikliranja plastičnog otpada, prenamjene, ponovne upotrebe. Važno je naglasiti da ovaj projekt nije protiv izbacivanja plastike iz upotrebe, već protiv neadekvatnog zbrinjavanja plastičnog otpada. Plastika ima svoje prednosti, ali je neprihvatljivo da se plastični predmeti upotrijebe samo jedanput i nakon toga gomilaju u našem okolišu i ugrožavaju živa bića.

Prema podacima s početka 2018. godine RH reciklira svega 17% plastičnog otpada. Naša županija ima nešto povoljnije podatke, ona reciklira 27% plastičnog otpada. Kao članica Europske unije, a prema Europskoj strategiji za plastiku koja je donesena početkom ove godine, RH planira do 2020. reciklirati 50% plastičnog otpada.

Znamo da je zagađenje plastikom problem diljem svijeta, ali tu važnu ulogu imamo upravo mi, kao odgajatelji mladih i na nama je da uključimo i sebe i njih u ovaj problem.

Svrha projekta je poticanje mladih na uočavanje i razvijanje svijesti o različitim izazovima s kojima se suočavamo. Zato nam tu vrijedi ona, dobro poznata izreka „Misli globalno, djeluj lokalno“.

Svaka škola koja sudjeluje ima svoje lokalne izazove koji se tiču plastičnog zagađenja. Stoga vjerujemo da će upoznavanje s tim izazovima i uočavanje razlika u zagađenju plastikom u svakoj zemlji omogućiti učenicima suradnju i raspravljanje o različitim temama. Proširit će vlastitu viziju kroz učenje i dijalog i na kraju pronaći zajednička rješenja.

Međunarodna suradnja važna je jer nam omogućuje uvid u razlike i sličnosti zagađenja plastikom, da učimo jedni od drugih i da zajedno razvijamo nove i bolje strategije i ujedinjenu praksu u EU i u svijetu.

Cilj nam je da nam učenici postanu svjesni izazova koji postoje na lokalnoj i globalnoj razini, a vjerujemo da će nam suradnja s drugim državama pomoći u postizanju toga cilja.

U projektu, uz našu školu, sudjeluju i dvije škole iz Norveške te po jedna iz Rumunjske i Turske.

preskoči na navigaciju