preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2016. godinu, nalazi se u privitku.

Financijsko poslovanje

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK - JEDNOSTAVNA NABAVA.pdf

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatska enciklopedija

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1675370
Danas: 74
Eko škola

Facebook škole

Šumsko štivo
Slavonska šuma Josipa Kozarca
ADRIJANA KALČIĆ / datum: 30. 9. 2011. 14:11

U blistavom krugu hrvatskih pripovjedača iz razdoblja realizma književno djelo Josipa Kozarca (Vinkovci, 1858. - Koprivnica, 1906.) i dan-danas je jedno od najživotvornijih. Napisao je brojne pripovjetke o slavonskom načinu života, no okosnica svih njih može biti i tema šuma. Priča nam Kozarac o njezinim bogatstvima i mnogim bogatim strancima koji su u njima vidjeli bogatstvo, te nam kroz metaforu šume i njezina izrabljivanja prikazuje i propast slavonskih mještana. Šume tematizira u pripovjetci Teni, a jednu je i naslovio prema ovim slavonskim bogatstvima - Slavonska šuma. Kako je Kozarac opisao slavonsku šumu pogledajte pod opširnije, a svi ćete ju pročitati u obveznoj srednjoškolskoj lektiri.


[OPŠIRNIJE]Šuma sniva
LIDIJA MARKOVIĆ / datum: 30. 9. 2011. 12:52

Vrijedni učenici naše škole ni pod satom hrvatskog jezika nisu zaboravili da je ova godina Međunarodna godina šuma. Inspirirani šumama i njezinim ljepotama, bojama i zvukovima učenici šestih razreda su pisali pjesme i asocijacije, a učenici osmih razreda domišljate činkvine koje možete pročitati ovdje!


[OPŠIRNIJE]Šuma Striborova Ivane Brlić Mažuranić
ANTONIA KRENEK PATRICIA ŠENICA / datum: 27. 9. 2011. 14:01

Šuma Striborova jedna je od najljepših priča naše ponajbolje autorice priča za djecu Ivane Brlić Mažuranić.

Što nam krije Šuma Striborova možete ukratko otkriti pod opširnije, no svakako otiđite u našu školsku knjižnicu i zatražite autoričine Priče iz davnina i samostalno pročitajte ovu prekrasnu priču i uvjerite se u njezinu izvrsnost, maštovitost i ljepotu.


[OPŠIRNIJE]Upoznajte se sa slavenskom mitologijom kroz "vilinske šume" Lidije Bajuk
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 5. 6. 2011. 10:19
kneja, lidija bajuk

Lidija Bajuk autorica je tri prozne knjige koje su se rađale jedna iz druge, a povezuje ih ljubav prema hrvatskome puku i njegovoj mitologiji. Prozni prvijenac je zbirka od četiri priče za djecu, a prema jednoj od njih je naslovljena i sama knjiga - Z mojega srca ružica (1995.).  Iz te četiri kratke priče bogate mitologijom i običajima hrvatskoga puka izrodila se četiri godine kasnije Lidijina Kneja (1999.) koja se sastoji od dvanaest bajkovitih priča koje su tematski zaokružene te se mogu promatrati i kao roman. Tople su to priče o siromašnoj i lijepoj djevojci Janici, njezinoj svakodnevici gdje se opisuju tradicionalni život i poslovi hrvatskoga puka, njezin odnos s bakom kojom živi do njezine smrti, a roditelji i brat već su joj umrli, utopili se, no opisane su i Janične ljubavne jadi i radosti. Uz ovu svakodnevicu sela javljaju se i mitološka bića poput vila i vodenjaka - odabranika Janičinog srca.

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju